Rob, we zijn weer terug uit Denemarken en hadden je belooft om nog even te laten weten hoe het is gegaan.
De Ronaes camping is goed ingericht voor vissers. Een aantal Denen die daar vaste seizoenplaatsen hebben drogen daar hun fuiken en er zijn aan de haven schoonmaaktafels beschikbaar. Het huisje wat we hadden was nagenoeg nieuw maar voor zes personen wat klein. Voor drie a vier man echter perfect. Verder hadden we een rubberboot van 4,5 meter met 20 pk tot onze beschikking. Prijs 400 kr per dag ipv 500, daarnaast nog de benzine.

Van een Nederlander die daar 10 jaar al zijn seizoenplaats had hoorde we al direct dat in de fjord geen vis zat. Hij had er een beetje de pest over in omdat zijn plaats weg moest, omdat er huijes werden neergezet. Hij wist ons wel te vertellen dat als we van de kant platvis en gulletjes wilde vangen dat we naar de haven van Assens moesten gaan. Op de kop zou je direct in de vaargeul kunnen komen die 32 meter diep was.

Dit toen maar gedaan. Naast een nieuwe jachthaven was er op de kop een botenhuis. Verder liep er nog een stenen golfbreker met op de kop een cirkel van houten palen met keien erin. Deze golfbreker was echter niet zonder gevaren te betreden dus we zijn maar in de haven gaan zitten. ( dit was echter wel de plaats die hij bedoelde) Hier echter totaal geen beet gehad. Na 1,5 uur naar de oude kade aan de overkant gegaan. Hier zaten we in principe goed. Het leek heel veel op de kade van Middelfart. Echter totaal geen stootje gehad. Wel een aantal zeesterren en kale haken. De zagers hadden we in een koeldoos meegekregen los in de zeeturf.
Dus niet in de gevraagde tubes.

Hierna zijn we opgehouden en gaan eten. Daarna nog even naar Middelfart gegaan om het in de haven te proberen. De havenkant was over de totale lengte afgesloten ivm de bouw van appartementen. Hierop naar de oude spoorbrug gereden en aan de overkant (Kolding zijde) via een woonwijk onder de brug gekomen. Hier was een stijger die wel verboden terrein was maar ik kon geen Deens lezen dus we zijn er maar gaan staan. In 1,5 uur nog drie gulletjes gepakt van rond de 30 cm. Han had 2. Hierna naar huis om te slapen.

2e dag.
10.00 de boot gekregen en met de fishfinder op het fjord het gaan proberen. Gemiddeld is het daar 6 a 7 meter met als diepste punt 12 meter. Hier geen stootje gezien en na 1,5 uur hadden we het daar wel gezien. Hierop de fjord uitgevaren en op het eind nog even gedrift. Tussen het eiland Faeno en de Gamborg fjord waren er wel wat bootjes actief maar hier ook geen stootje gezien. Verder heb ik daar niemand wat zien vangen. Hierop zijn we naar de bovenkant van het eiland gevaren en daar zagen we meerdere bootjes driften. Hier achteraan gesloten en direct vis. Mooie platvis en kleine gulletjes. Met diverse driften vanaf het midden naar de westkant van het eiland gedrift tussen het kleine eilandje in. Hier mooie schol en maatse schar gevangen.
Al met al een leuke dag.

3e dag 10.00 ook maar de rubberboot genomen en direct naar de bovenzijde van Feano gevaren. Hier zagen we een huurkotter uit Middelfart bezig. In het ondiepe stuk voor de gele boei rond de 7 m. stroomde het gigantisch. Het kottertje was echter op de punt van het kleine eilandje aan het driften. Er stond een net van een beroepsvisser maar 300 m van de punt af begonnen met de drift. Hier hele mooie schol en schar gevangen soms drie tegelijk. Ik had een paternoster met weegschaalje. Han een dwarrellijn. Zoals je al had gezegd rond de 25 meter mooie platvis. We zijn gegeven moment naar de overkant gegaan maar daar was het een stuk minder Dus weer terug gegaan.
In de loop van de middag driften we echter richting gele boei en vingen wat meer gulletjes. Alleen allemaal rond de 20 cm. Gegeven moment ging de bodem zakken naar 40 tot 58 meter. Daar was het bingo. Diverse gulletje soms 3 tegelijk. Rond de 35 cm. Dus weer allemaal teruggegooit, op 2 na die hadden geslikt. Dit gat hadden we net te laat ondekt omdat we geen GPS hadden en het op zo'n groot water toch wel moeilijk is om e.e.a te vinden en terug te vinden. Al met al een geslaagde dag. Ik had in totaal 66 vissen en Han rond de 35 stuks.

Al met al kan er gezieg worden dat vanaf de kant het ronduit teleurstellend was en met het bootje boven Faeno goed en leuk gevangen.De volgende dag via Bremen/Groningen naar huis. Het was erg druk op de weg vanaf Hamburg.
Op de heenreis op het stuk Oberhausen/Bremen hebben we een hoop stukken éénbaans verkeer gehad. Gelukkig hadden we hier óp de heenreis 's nachts geen last van maar ik adviseer je voordat je weggaat even de wegen informatie te bekijken.

Nog even over de Gamborg fjord. De eigenaresse vertelde ons dat in deze tijd van het jaar het water in de fjord veel te warm is en de vis wegtrekt. In het voorjaar en najaar worden er flinke zeeforellen gevangen. Hiervan hingen bij de receptie mooie foto's.

We zijn na overleg er wel achtergekomen dat de volgende keer beter een camping in de buurt van Kals Clint kan worden uitgezocht. Dit scheelt heel wat varen en benzine

Nou Rob je bent weer op de hoogte en nogmaals bedankt voor de zeekaart en de andere adviezen. Ik hoop dat je een leuke en visrijke vakantie krijgt met mooi weer. Bij ons was het buitengewoon mooi/zonnig met koude nachten.


Vr. gr. Wilbert van Biezen

Terug naar de start.Home