Hallo visvrienden,

Hier al weer een verslag van Erik Zwama en schoonvader Arend Kruithof. Op 28/04/2207 was het weer zover. Voor de derde keer naar Middelfart om de gul en platten te belagen.Wederom gekozen voor dezelfde stek en huis en boot. We hebben ondertussen de dvd van Chris bekeken thuis en zullen toch eens Langeland aandoen. Maar nu weer ff gekozen voor Middelfart.Om half 2 in de nacht het pad naar Denemarken weer gekozen. Na een voorspoedige reis zonder files om 09.00 uur in Skrillinge aangekomen. Daar weer de verhuurder en zijn vrouw begroet met flessen bier en bonbons. Doet het altijd goed.De sleutel zat al op het huisje en Vaughn( de verhuurder) meldde dat de boot afgetankt klaar lag voor ons in zijn haventje 200 meter verderop.Dus spullen uitgeladen en de zagers verpakt in porties en in de koelkast. We hadden dit keer 4 kilo bij ons Het bleek genoeg te zijn voor ons die week.Visspullen aan en gaan met die boot het water op.We gebruikten de dag om te kijken wie waar lag en wat de vangsten waren. We waren al op de hoogte van de vangsten van de vorige 2 weken via Vaughn. Er waren grote gullen gevangen. Voor Middelfart is dat dus 80 cm ongeveer.Bij de camping zijn we dus aangesloten bij de rest van de bootjes en al drijvend pilkeren daar. We hadden dit keer rode kogels met rode visjes erop en dat bleek wel in de smaak te vallen want pa die had al snel een gul te pakken. Helaas was die niet van de grote dat je zegt nou das een lekkere filet. Dus maar ff verder pilkeren.Maar het bleek niet zo van hijsen maar te zijn. Rond om ons heen was de vangst ook niet echt geweldig te noemen. De zaterdag dus gebruikt om nog wat enkele andere oude visstekken te beproeven.Tussen de faono sund en de gamborg fjord nog geprobeerd. Ook hier enkele platten gevangen maar nog steeds niet wild te noemen.Toen bij het veer in de Faeno Sund bij het theehuis gelegen.. Hier hetzelfde. Ondermaatse gul en af en toe een platte.Het was lekker vissen hier uit de wind en lekker zonnetje erbij. We kwamen echt ff bij van de de 2 wind plekjes. Hier dus deze dag maar afgemaakt en alvast plannen getrokken voor de zondag want nu moest toch echt die gouden stek gevonden worden voor de rest van de week. Het wordt dus op naar Fredericia voor de zondag.Met een kleine 38 platten op weg naar het huisje en daar ff te eten en dan lekker te gaan slapen want we waren al wat uurtjes op na de reis van Rotterdam naar Middelfart.Zondag 29/04/2007

Vroeg op want het weer was geweldig. Geen wind en lekker zonnig al om half 7.Koffie in de thermoskan en lunchpakketten maken en op naar de boot.Vandaag zouden we naar Fredericia varen om onze stekkies van vorig jaar te gaan beproeven. Het is ff varen vanaf ons huisje maar okeee kan je je ogen de kost geven onderweg wat de collega vissers aan het doen zijn. Na anderhalf uur tuffen komen we op onze stek aan op Fredericia. De hengels had ik onderweg al klaar gemaakt dus anker eruit en vissen maar. Wat bleek was niet onze verwachting. In Mei 2006 en September 2006 lag het hier vol met platvis. En nu alleen maar wijting wijting en wijting. Dat was ff een domper. Zo af en toe kwam er een platte boven maar het was niet geweldig. Paar keer de boot iets verlegd in de hoop op meer platte Maar voordat het lood de bodem haalde had de mini wijting het aas al te pakken.Hier werden we niet blij van. Gisteren al geen heerlijke stek kunnen vinden en nu ook onze gouden stek bleek niet te voldoen. Wat nu??? We vaarden dus maar terug om bij Strib voor de kant wat platten te gaan vangen. Het was hevig zoeken naar de platte bleek wel. Er zat wel volop wijting en ondermaatste gul hier. De wind kwam ook nog uit de koude hoek terwijl het op de kant heerlijk was. We zaten dus een beetje onder het huifje te vernikkelen van de kou en konden af en toe een platte vangen. Morgen toch maar de visjassen in het kajuitje klaar liggen.Deze stek was dus ook niet top. Om een beetje weer uit de wind te liggen zijn we maar naar de faeno sund gevaren.Hier windstil en heerlijk zonnetje en ook nog wat platvis.
Wat wel opviel is dat hier ook gul zat die best leuk van maat was. Net iets te klein maar voorheen altijd mini mini gul hier gevangen. Ze waren dus gegroeid.Met toch een leuk maaltje vis naar huis gekeerd maar was wel goed zoeken naar de platte. Hadden we hier nog niet meegemaakt.Onder het eten toch maar wat zitten bomen over hoe we toch wat meer platten konden vangen deze week.Nog ff een sms-je gestuurd naar Rob van de Delta 1553 die gisteren ook was aangekomen in Denemarken. Hij had vandaag zijn 1-ste visdag en melde ons dat het wel ff zoeken was naar de vis. FF een nachtje over slapen zei mijn schoonvader.Maandag 30/04/2007

Allereerst de vlag uitgehangen voor onze koningin hahahaaha.Weer vroeg op en de rituelen van de vorige dag herhaald en zo zaten we om half 8 weer in de boot.Mijn schoonvader zei we gaan naar Fredericia toe.Dat belooft niet veel goeds dacht ik voor vandaag. Maar eenmaal aangekomen daar zei ie geen anker uit we gaan drijven.Na anderhalf uur drijven op verschillende punten in de haven zei hij op een moment ja gooi hier het anker maar uit. En ja hoor direct kwamen de platten naar boven. Tijdens het drijven hadden we op bepaalde punten schol en schar aan de haak. Ik keek dan vol trots naar die vissen maar pa die keek alleen maar in de rondte. Nu begreep ik waarom. Hij sloeg punten op van herkenning en zag dat op een bepaald punt dat we steeds platten hadden. Daar lagen we nu dus. Het was een heerlijke stek. Weliswaar ook wel kleine wijting tussendoor maar ook veel platten.Opeens een klein tikje op de top van pa. Hij sloeg aan en ja hoor dat werd takelen. We vissen met licht materiaal dus de hengel boog aardig door. De molen ging geluid maken dus er moest wat boven komen. Een pracht van een schol van 40 cm. Wat een heerlijk gevoel is dat op je hengel om die op te takelen.Die heb ik dus ook op video vastgelegd en later na het schoonmaken ook nog op de foto gezet.
Ik had vorige sessies al zoveel foto's gemaakt dat ik dit keer voor het thuisfront bewegende beelden wilde hebben dus de videocamera meegenomen.
Vorig jaar deden we in de haven een bepaalde manier van vissen. Zie vorige verslagen van Mei 2006 en September 2006. Het zogenaamde tikken op de bodem met het lood. Dit leverde nu alleen maar wijting en gulletjes op. Dus over op slappe lijn en die wordt vanzelf strak getrokken door de stroming en dan stil op de bodem laten liggen. Dat leverde 9 van de 10 keer platte op.De hele dag dus heerlijk hier gevist en mooie platte gevangen. Wat opviel was dat we veel meer schol vingen dan vorige keren. Zo beetje 65/35 verdeling in schar/schol vangsten. Er zaten enkele mooie schollen bij. Leuke langspeelplaten waren het..
Het was erg mooi weer dus tussentijds ff wat vissen schoonmaken en vers water erbij. Na het schoonmaken helaas een fileermes en schaar kwijt. Die zaten in de emmer met visafval en die ging zo overboord. Dus kom je een vis aan je haak tegen met een mes in zijn rug en mooi geknipte nagels dan is hij de gelukkige geweest op dat moment die op de bodem lag.Maar goed een beetje goed voorbereide vistrip rekent op dit soort schoonheidsfoutjes en dus kwam het reserve mes en schaar goed van pas.
Dus na een visrijke dag vol plezier terug gevaren naar onze visvilla. Alles netjes in de vriezer de zagers verzorgd en een potje eten gekookt.Dinsdag t/m vrijdag 01/05/2007-04/05/2007

Ja het is bijna wel te raden waar we die dagen gingen vissen. Juist ja Fredericia.. Wat wel opviel was dat de locatie van de visplek per dag een aantal meters anders lag. Dus scheelde soms maar 20 meter maar toch dat gaf wel veel verschil in vangsten. Elke dag dus beetje drijven kijken en dan ankeren. Wat wel op die visstek is dat je goed om je heen moet blijven kijken want er komen soms wat flinke boten voorbij stomen die gaan afmeren. Soms gingen we voor de zekerheid maar ff uit de weg en kwamen we op andere plekke terecht voor een tijdje. Hier was het dan weer wijtingentijd. Och de meeuwen waren er blij mee als we ff opzij gingen voor een boot want dan hadden ze weer gratis vis. De wijting werd dus ook omgedoopt als meeuwenvoer die week.


Die beesten zijn echt sluw en duiken best nog diep achter zo'n visje aan hoor. Soms krijg je als dank er wat voor terug. Mijn schoonvader is 2 x bekogeld best leuk om te zien, bij een ander hahahaha.De vangsten waren per dag verschillend met 54 vissen op een mindere dag tot 85 op onze topdag de vrijdag. En dat zijn dan alleen de vissen die de vriezer in gingen dan. Als we alles tellen dan komen we op 250 vissen per dag uit wat een vis daar zeg. Van alles zit er. Wijting,gulletjes,donderpadjes,zeesterren,schar en schol. En als je goed in het water keek zag je allemaal hele kleine kwalletjes voorbij gaan. Wat er ook zit zijn bruinvissen. Pa kreeg 1 x een ferme dreun op zijn hengel. In 1 x alles eraf onderlijn boven de wartel eraf. En dan vissen wij met gevlochten lijn. Dus ja wat kan het geweest zijn. We zullen het nooit te weten komen.Misschien een vis met mes in zijn rug en met een schaar de lijn doorgeknipt????? ;)


Vrijdag waren we extra vroeg het water opgegaan omdat we die dag niet zo lang konden blijven vissen als de andere dagen. Dit omdat we vannacht terugrijden naar Rotjeknorr.Dus rond half 6 in de haven terug en de boot schoongemaakt want ja de volgende dag komen er weer andere mensen op.De betalingen van de boot en diesel gedaan bij Vaughn en alvast wat spullen ingepakt. Potje koken en bakkie doen en toch nog ff plat voordat we gaan rijden.Tja ik was zo weg maar pa heeft nog tegen me zitten praten. Helaas niets van meegekregen. Dus midden in de nacht vertrokken daar. Wrel nog ff op de knieen naast de auto en dat was niet om een behouden terugreis te vragen aan wie dan ook. Maar de sleutel van de dakkoffer was gevallen. En donker dat het dan is zo zonder lichten op dat erf hahahahaha. Maar de maan hielp een beetje die was net vol geweest dus die scheen een lichie op mij.Op naar Rotterdam, wat eten onderweg in een tankstelle en lekker om 09.00 uur aangekomen in Rotterdam. Vis in de vriezer ( ging maar net) en zo hebben we weer 5 laden vol met platvis voor onze eigen consumptie. Niets lekkerder dan vers ingevroren vis uit Denemarken die je zelf gevangen en schoongemaakt hebt.Geeft dubbel plezier zo'n beestje eerst de kennismaking en dan de smaak.De plannen voor September zijn al weer in de maak. Volgens de Denen moeten we weer komen want dan is het mooi weer. We zijn nu in totaal 3 weken daar geweest en hebben in die tijd 21 dagen gevist van vroeg tot laat. Met heerlijk weer en weinig wind.Maar dat we nog een keer gaan dit jaar staat al weer vast. En natuurlijk komt daar ook een stukje van op Zeevisland.
Als er mensen zijn die vragen hebben over specifieke dingen die je niet uit de verslagen kan opmaken dan moet je gewoon ff een mailtje sturen naar me. Misschien kan ik je ergens mee helpen. Of kijk op mijn minisite (http://vissen.jouwbegin.nl/) die over vissen gaat. Daar staan linkjes op naar sites die ik heb gebruikt om voor informatie te krijgen ter voorbereiding op onze visstrips. Ik heb ze allemaal op een kleine site gezet zodat je niet zelf hoeft te googlen.

Groeten van Erik Zwama en Arend Kruithof ( schoonpa)

erikzwama@wanadoo.nl


Terug naar de start.Home