Vissen in Denemarken                copy voor vismagazine “DELTA-MARE”

 

           

Dus even voorstellen de naam is Rob Puijk en ik ben in het bezit van een Quicksilver pilothouse 500, met als bootnaam DELTA1558 en lidnaam DM15.

Het visgebied is bij voorkeur ’t binnengebied,blokkendam en de Grevelingen.

Ook vissen op snoekbaars in het Haringvliet word niet versmaad, terwijl 2x per jaar de Kleine Belt een week op het programma staat. Juist door deze Deense weken en de gebiedende invloed van ‘ene Ploon’een kort stukje proza in de vorm van een verslag voor het clubblad.

Op vrijdag avond 13 september (!) vertrokken uit Oudenhoorn via Spijkenisse voor het oppikken van de maten Hans, Gerard en Frans terwijl Fred en zijn broer Rene een paar uur later met de auto ons kwam narijden. Zij moesten door werkverplichtingen gedwongen ’s maandag in de middag ons weer verlaten. Gerard had zijn boot uitgeleend aan andere Denemarken vissers met de afspraak op zaterdagmorgen overnemen in Middelfart. Na een voorspoedige reis bleken de afspraken te kloppen en werden de nodige gegevens uitgewisseld.

Nou leuk was anders; gisteren met 4 man in de boot zitten vissen op verschillende plaatsen en wel drie visjes gevangen! Goedendag, na een nachtlang en ruim 800km rijden een positief bericht hoor, ik zag al op tegen de urenlange schoonmaak zullen we maar zeggen, ahum.

Als oorzaak werd het tekort aan zuurstof in het water opgevoerd, dit door de inderdaad hoge watertemperatuur van 22,7 graden op dat moment. Maar als je in het water keek zag je heel veel garnalen en bizar veel jonge vis. Volgens mij hebben die toch ook behoefte aan zuurstof?

Eerst zelf zien en dan toch niet geloven, we komen per slot uit jankazenland en dat zullen ze weten ook! Boten te water, afgemeerd aan het prive steiger en het huis ingericht met de daarbij behorende aasverzorging. Die ochtend gelijk een aantal geheide stekken bezocht met inderdaad voor de Kleine Belt verdacht kleine vangst: schar en een stuk of wat kleine gulletjes.Ook op de diepwater stek in de Snævringen waar 80!m water staat nog geen stootje kunnen meemaken, dit vereist toch diepgaand overleg met het complete crisisteam.

Besloten werd om op te splitsen teneinde zo veel mogelijk uit te proberen. Uiteindelijk pakte wij (Rene, Hans en Rob) redelijk wat schar ter hoogte van Hagenør op een diepte tussen de 18 en 20m, maar wel heel afhankelijk van de plaats. Na een uurtje kwam ook Gerard (met Fred en Frans aan boord) over de radio met vangstberichten, zij waren inmiddels richting huis gedrift de Fænø sund in en ter hoogte van Øksnerodde vingen zij wat gulletjes en ook een paar mooie schollen. Omdat bij ons het slaapgebrek voelbaar werd, gingen wij ook daarheen.

Bij de maten aangekomen ook gaan vissen, maar bij ons viel het resultaat wat tegen zeker vergeleken met ons “scharrenstekkie”. Precies op het moment dat wij besloten om het vandaag maar voor gezien te houden vond Rene het nodig, om met een uiterst onhandig gebaar zijn hengel uit de hand te stoten. Dus dreggen dan maar. Helaas zonder resultaat, maar wel veel ‘medeleven’ door ons allemaal. Signalement hengel: shimano taipan met mitchel orca slow ratio. De eventuele vinder zal vreemd opkijken. Afijn Rene in mineur, Fred ook (het was zijn uitgeleende hengel) en Rob ook, ik had hem de molen geleend. Goed zand erover, dat soort onhandigheidjes kan soms wel ooit eens misschien iedereen overkomen. Dit hebben we dan ook veelvuldig tegen Rene uitgesproken, je moet er toch niet aan denken dat een vismaat hierdoor in een wakje komt te zitten! Naar huis, vis schoonmaken en aan de maaltijd; mijn Rietje maakt altijd een grootte pan macaroni voor de eerste dag klaar. Dit is dan ook de eerste keer dat het stil is, behoudens bepaalde soort van etens- achtig bijgeluid zullen we maar zeggen. Anders grijpt de censuur nog in. Maar wel duidelijk heel lekker, na de maaltijd nog even uitbuiken op het terras en aan de koffie.

 

Zondag;

Na een paar stekken uitproberen, terug naar de scharren en ja hoor ze waren er weer. De boot bezetting was gewijzigd want Fred had geruild met Rene (nee Rene het lag niet aan de boot en ook niet aan de schipper). Die dag zo goed gevangen, dat het zuurstof gebrek eerder bij ons dan in het water werd gesignaleerd. Na de schoonmaak bleven er 104 scharren over en dat alleen al op onze boot. De rondvis laat het inderdaad ernstig afweten, naar later zou blijken gedurende de hele week.

 

Maandag;

Fred en Rene uitgezwaaid,na onze diepste droefenis uitgesproken te hebben over hun vroegtijdig vertrek en over het verlies van de hengel.

Tegen de middag de scharren stek opgezocht en met succes, dat is genieten hoor.

Rond 15.00u ging de stroom eruit en was het ook afgelopen met de scharvisserij. Het viel ons ook op (en tegen) dat ondanks de hoge watertemperatuur er geen zomervis werd aangetroffen.

Vorig jaar waren wij hier op de zelfde tijd en vingen toen nog geep en makreel.De beroeps sportvisserij was ook erg onrustig, zij waren erg veel aan het verkassen, maar duidelijk niet op schar uit. De weinige rondvis die door ons daar werd gevangen vertoonde veelvuldig gezwellen, die ons deed denken aan de vermaarde PCB wonden die jaren geleden hier “algemeen” waren. Op navraag van ons aan de lokalen werd iets gemompeld van: Polen en Balten en zullie en hullie en ?. Toch wel een milieu probleem denk ik want het komt daar steeds meer voor, terwijl we het hier in Nederland haast niet meer tegenkomen.

Na nog een tijdje proberen  tussen de Flessingen en Fænø Kalv op tijd naar huis, vis schoon en lekker van de warme hap genieten.Onderwerp van gesprek blijft de visserij en wel het verschil met voorgaande jaren. Goed, morgen weer een dag en een nieuwe dag; nieuwe kansen.

 

Dinsdag;

Wij met de delta besloten om via de stekken in de Snævringen en Flessingen naar de scharstek te gaan, terwijl Gerard met Frans dit via de stekken in de Fænø Sund gaan doen.

Daardoor zoek je gespreid een groot gebied af, maar helaas niet met het gewenste resultaat.

Samen gekomen op de scharstek ging het weer ouderwets van jetje, waarbij het toch wel op de juiste plaatsen aankomt. Enkele meters ernaast, dan bijna geen vis te vangen. Het blijft een vreemd feit dat we vorig jaar bakken vol schol en wijting op de Flessingen vingen en geen schar, terwijl we nu er tegenover liggend dik in de schar zitten en geen wijting of schol te zien krijgen.

In de middag even aangewipt op de Galsklint camping voor een bezoek aan Ingrid die we kennen van veelvuldig visma bezoek (bemand daar de Deense stand) en jawel nog geen week geleden mama geworden van een blakende zoon, beide samen een plaatje, ze beloofde wel om weer naar de visma te komen in 2003; jullie zien ze wel.

 

Woensdag;

Hans had behoefte aan een “rustdag” dus na de huishoudelijke werkzaamheden naar Middelfart getogen voor tanken, boodschappen en informatie over vissen inwinnen.

Via de tamtam gehoord dat ’s avonds, bij de west peiler van de oude brug, koolvis te vangen is. Dat zullen we morgen avond wel eens uitproberen. Ook nog op Strib ons licht wezen opsteken, niets wijzer geworden maar wel een klus zandspiering gewonnen en dat is mooi aas voor de zeebaars bij de blokkendam thuis!

De vangst van Gerard en Frans was die dag niet om over naar huis te schrijven.

Als pleister op de wonde heb ik een grote schaal visfile gebakken, zodat deze dag ook weer een plezierige herinnering heeft opgeleverd.

 

 

 

Donderdag;

Vol goede moed weer van alles uitgeprobeerd, maar uiteindelijk op de scharrenstek terecht gekomen. Weet je, je wordt er op deze manier lui van. We gaan hier gewoon op de goede positie voor anker, zetten de luifel op tegen de sporadische buien en zetten koffie. Als dit geen VISVAKANTIE meer is dan weet ik het niet meer! Dan mag de visvangst voor Deense begrippen laag zijn, voor ons uit Nederland is het nog steeds erg veel. Bij wijze van spreken; hier zetten we vissen terug met maten en aantallen waar je thuis de krant mee haalt. Omdat ik ’s avonds met Gerard naar de oude brug zou gaan, op tijd gestopt en naar huis om te eten.

Na de koffie naar de brugpijlers getogen en alle pijlers met de visfinder bekeken en met de hengels op alle mogelijke manieren bevist. Helaas veel “schrijverij” maar geen enkel stootje op de hengel, als dat geen uitdaging is voor volgend jaar april/mei dan weet ik het niet meer.

 

Vrijdag;

Vandaag restjes opvissen. Ik besloot om ’s morgens gelijk naar de “groene man” te gaan, om daar een paar driften te maken. Deze stek staat bekend om zijn soms grote kabel –u . Aangekomen eerst een drift gemaakt om te kijken en jawel veel vis op de schrijver.

Een stuk opgevaren, motor uit en driften maar. De hengels overboord, dwz. de lijnen met aas natuurlijk, lood nog amper op de bodem  en hangen die hap. Gulletjes en mooie schol dit keer.

De volgende drift…. niets, nog geen stootje. De volgende drift… ook niet, de volgende ook niet…gevolg: Rene visioen. Toen toch maar opgegeven en via zoveel mogelijk uitvissen van mogelijke stekken uiteindelijk terug op de scharstek aangekomen, alwaar verslag gedaan aan de maten. Die bleken redelijk schar gevangen te hebben maar niet zoveel als aan begin van de week. Een goed uur meegedaan, daarna gezamenlijk door de Fænø Sund van lieverlee naar huis gedrift, waarbij een paar toch leuke gullen en schollen het “haasje” werden.

Al met al weer een pracht visserij deze week, waarvan akte.

 

Zaterdag;

Boten uit het water en na “huiswerk” gedaan te hebben (je wil toch graag weer terug kunnen) de thuisreis aanvaard. De reis liep zeer voorspoedig en voorbij Bremen werd het thuisfront op de hoogte gebracht van de dit keer zeer voorspoedige vorderingen en de te verwachte vroege thuiskomst. Dit bleek wel heel naïef en voorbarig; 10km voor ons ging het erg mis. Gevolg: 9km stilstaand verkeer door een totaal afgesloten auto-bahn, eer we toen thuis waren…!

Inmiddels wel weer plannen gesmeed voor na de visma, tw. 25 april tm 3 mei. Als daar prijs op word gesteld zal ik daar ook verslag van doen. Vanaf deze kant veel visplezier toegewenst,

                                      

                                                                                       Groeten Rob Puijk dm15

Terug naar de start.Home