DENEMARKENTRIP HENK- EN ERIC VAN BEEK, SEPT. 2006.

Het zit er weer op sportvrienden, onze jaarlijkse vistrip naar Denemarken. Van 18 t/m 23 september waren we weer op de Kleine Belt.
Een aantal zaken waren dit jaar anders dan voorgaande jaren. Dit jaar geen (duur) huisje op een camping maar onze eigen caravan.
Ook hebben we de Albo-Camping verruild voor de Galsklint-Camping, dat scheelt per dag wel bijna drie kwartier varen naar de bekende stekken.
Ook zijn we, i.p.v. met z'n vieren met twee man geweest( vader en zoon) en zijn we van drie naar vier visdagen gegaan.
Het weer was redelijk,de laatste dagen zelfs een lekker zonnetje, wel af en toe behoorlijk wat wind en dan heb je al gauw schuimkoppen
op het ruime sop tussen Strib en Fredericia.
Ook de stroming was zeer variabel, soms "oerend hard" dan weer geen stroming.

DE STEKKEN.
Alle dagen zijn we gestart voor de kade van Fredericia.We hebben ons laten drijven tot net voorbij de Shell richting De Groene Man.
Soms vistten we zo dicht onder de kademuur dat we tegen de autobanden aan lagen die een stootbuffer vormen voor de muur.
We vingen gul, elke drift wel een paar vissen maar ontzettend veel klein spul. Gulletjes en wijtinkjes die soms net zo groot waren als de sads waar we mee visten.
De grootste gul ( wat heet groot?) was76 cm.
Tussen de grote aanlegconstructies bij Shell vingen we leuk vis maar wat we niet wisten, het is verboden om tussen of bij deze obstakels te vissen!
Shell personeel heeft met de Galsklint Camping gebeld en toen we terug kwamen werden we door de campingbaas op ons gedrag aangesproken.
Wat blijkt? Je moet minimaal 15 meter uit de oever van Shell blijven.(en daar vingen we de dagen er na ook vis).
Op advies van Rob zijn we voor het tweede droogdok van Fredericia gaan liggen en zo'n honderd meter er voor.Een zager op de haak en driftend
op zoek naar "platten". Nou, die waren er! De zager had nog maar amper de bodem bereikt of de top stond alweer (een beetje) krom.
Veel....heel veel kleine platvis en af en toe een wijtinkje of een gulletje.Zelden een maats exemplaar.
Je was konstant bezig met een zager op de haak te zetten of een visje te onthaken je kreeg er een lamme arm van.
Omdat we met zelden een visje aan de maat vingen zijn we maar weer voor de kademuur gaan vissen.
Zowel bij de nieuwe brug, voor Middelfart bij de spoorbrug en onder de hoogspanningsmasten hebben we zeer matig gevangen Ook hier klein spul.
Ook een tip van Rob....Ga eens voor het kleine eiland liggen links van de camping.Inderdaad een prima stek voor platvis maar ook hier veel
"postzegels".
Er zullen maar weinig stekken zijjn die we niet bevist hebben maar veruit favoriet blijft voor ons driften langs de kade en de installaties van Fredericia.
Ook afgemeerde zeeschepen vormen geen probleem daar drijf je gewoon vlak langs. Soms vinden we zelf vis onder het schip.

EEN VERGUNNING HALEN?? FLAUWE KUL !!
Van veel Denemarken-fanaten bij ons in de buurt horen we dat ze nooit een vergunning kopen."Kontrole is er toch nooit".
We waren nog niet eens begonnen te vissen bij Fredericia toen mijn zoon Eric langs z"n neus opmerkte: "Pa, kijk eens achter je". We hadden absoluut
niets gehoord en omdat we richting kademuur keken, ook niets gezien.Politiekontrole......5 man sterk in een beest van een rubberboot
met 150 Pk er achter.
Eric had (natuurlijk!) wel een vergunning gekocht en ik kon volstaan met het tonen van mijn paspoort (68 jaar) Ze keken naar de zwemvesten en naar
de brandblusser, vis haddenb we nog niet.
Een politieman vroeg aan Eric:"Do you have a license for this kind of engine?" Eric heeft (nog) geen vaarbewijs en wees naar mij want ik heb dat wel.
De politieman vroeg vreemd genoeg niet verder en de kontroleploeg vetrok weer na ons een goede vangst te hebben toegewenst.
Thuisgekomen heb ik direct de ANWB gebeld en gevraagd hoe het zit met het vaarbewijs in Dennemarken voor Nederlanders.
Waarom de politieman naar een vaarbewijs vroeg blijft een vreemde zaak. In Denemarken heb je dit document pas nodig voor een boot die meer dan
20(!) ton weegt. Mogelijk was het gewoon nieuwsgierigheid.
Maar goed sportvrienden, koop altijd een vergunning niet alleen omdat het moet maar je levert wel een bijdrage aan een goed visstand in Denemarken.

Terugkijkend naar deze week op de Kleine Belt ben ik van mening dat we minder maatse vis hebben gevangen maar deze klacht hoorden we op de camping
maar ook op het water ook van Duitse en Deense vissers.
Het blijft echter een avontuur lekker uitwaaien, prachtige oevers, unieke zeilschepen..........en vis ook al waren het er veel die te klein waren voor de pan.
De caravan achter de auto en in ruim 7 uur sturen hebben we de afstand Enschede-Middelfart afgelegd, best te doen dus.
De Kleiene Belt blijft voor ons DE visplek op Funen en als we gezond blijven, volgend jaar weer.
Met Sportgroeten Henk en Eric van Beek.

O ja........vergeet de secondenlijm niet om de sad aan de loodkop te lijmen.....het vist een stuk prettiger!

Terug naar de start.Home