Henk en Eric op de Kleine Belt 2014 week 39.

TOPVANGSTEN KLEINE BELT.
Hallo Rob en beste (vis)vrienden.
Het weekje Kleine Belt zit er weer op, helaas wel, want het was een absolute topweek, een week met een gouden randje. Echter....5 dagen op het water, vaak 8 uur per dag. Het gaat je niet in de kouwe kleren zitten, laten we maar niet flink doen, zeker niet als je 76 bent.
Acht uur zitten op een omgebouwde kantoorstoel, golven van de loodsboot die je laten stuiteren in je boot, dan ook nog eens een "onrustige blaas" dus zeker een keer of vijftien pissen in een emmertje en een dure toestand gelet op de tientallen sads die op de bodem van de Belt zijn achter gebleven.
Maar sportvrienden al deze negatieve beschouwingen vallen in het niet bij het fantastische avontuur dat vissen op de Kleine Belt heet. Een school nieuwsgierige bruinvissen, een zeehond met een "dorsk" in zijn of haar bek die hij of zij van mij gejat heeft. De prachtige zeilschepen, een meeuw die met een flinke slok een gul van zeker 35cm weg slikt, politie te water die je papieren komt controleren en als de gesmeerde bliksem maken dat je wegkomt als een supertanker net op de plek bij de Shell in Fredericia wil gaan liggen waar jij net goed aan het vangen was en natuurlijk veel vis!

Weer zo'n knijter,Eric kan zijn geluk niet op.


Goed, vangen beste vrienden dat willen jullie horen, en gevangen hebben we ze! Ongelofelijk veel gul, maatse dikke gul, het kleine grut (voor ons alles onder de 45cm en vangen we voornamelijk grote gul dan houden we 50 cm aan), tellen we al helemaal niet mee. Met z'n tweeën 52 maatse gullen alleen al op de eerste visdag. We vingen ze allemaal op sads van Profiblinker in de kleur Japans Rood op loodkoppen van 60 tot 80 gram. We vingen alle vis direct bij of onder de spoorbrug en natuurlijk bij flinke stroming. Toen de stroming er voor uren uitging was het gedaan met de vangst maar daar vertel ik niets nieuws.
Overigens....bij de spoorbrug waren drie baggerschepen bezig om enorme rotsblokken te droppen in de directe omgeving van de pijlers. We hebben ondanks het lawaai en het geplonsd er geen staart minder om gevangen.
De resterende vier dagen hebben we ook goed gevangen maar zo'n geweldige uitschieter als de eerste dag was hebben we niet meer meegemaakt of het moet de laatste middag zijn geweest.
Even terzijde, oud nieuws misschien voor een aantal van jullie, de hoogspanningsmasten nabij de spoorbrug zijn verdwenen. Jammer want het waren markante herkenningspunten voor een aantal mooie stekken.

Onze "nieuwe " boot, de Askeladen Hunter 450 met Honda 40 Pk viertakt.


We hadden wind, veel en krachtige wind en zeker 3 dagen was het linke boel om door de schuimkoppen naar Fredericia te varen. Zodra je de boot op de helling bij Snoghoj (onder de nieuwe brug dus) te water had gelaten kregen de golven grip op je boot en we waren blij dat we wat power achter de boot hadden hangen. Gelukkig nam de wind op onze laatste middag behoorlijk af en konden we toch nog Fredericia onveilig maken. En zie...met de eerste worp pakte Eric een gul van 81cm (dat mag m.i. wel kabeljauw heten).Het was tevens de grootste vis van deze trip.
Ook vingen we veel wijting, sterke snelle rakkers groter dan voorgaande jaren, die zich letterlijk op het kunstaas storten. Het leek soms wel snoekbaars vissen. Zes hebben we er meegenomen de rest is terug gezet.
Ik had de vraag verwacht:

hoeveel "platten" hebben jullie gevangen en met welk aas? Eerlijk gezegd de visserij met zagers, scheermessen en spiering trekt ons niet zo. Ik had wat borstelwormen gekocht en had van thuis scheermessen (mesheften) meegenomen en heb er tegenover "Galsklint" en bij de duikschool een paar uurtjes mee gevist. Drie baby gulletjes en een "postzegel" maar toe ik zag dat Eric maar "kneiters" bleef vangen ben ik toch maar weer overgestapt op de Japanse rode sad. Af en toe als we een lamme arm kregen van het takelwerk hebben we wat bekende stekken opgezocht zoals de zandafkalving tegenover Galsklint, onder de nieuwe brug, voor de blauwe loods bij Middelfart en bij het gele bord zo'n 200 meter voorbij de nieuwe brug. Helaas het heeft ons alleen maar klein spul opgeleverd.

Deze bak hadden we regelmatig vol...onvoorstelbaar!


Terug kijkend naar deze geweldige week, naar 2 grote koelboxen vol heerlijke filet (sorry maar we gaan wel naar Denemarken voor de buit voor de pan dus) en met onze nieuwe boot voor het eerst naar Denemarken mag ik stellen dat we niet eerder zo'n geweldige visweek hebben gehad. Met al het plezier dat je als vader en zoon aan een gezamenlijke hobby kunt beleven zeg ik,stom,stom, stom....wat zijn we te laat begonnen met vissen in Denemarken!
Denemarken, Middelfart en de KLEINE BELT, zet je maar schrap, we komen weer terug.
Met sportgroeten Henk en Eric van Beek, Enschede.

NB. En mocht je wat meer willen weten over wat we zoal allemaal uitgespookt hebben en waar we ons bivak hadden opgeslagen?
Stuur gerust een E-mail, mogelijk hebben we wat tips die je kunt gebruiken als je naar Denemarken gaat.
henkenrita2 (at) ziggo.nl

 

Terug naar de start.Home